Child Welfare Policy Manual

Questions & Answers

8.3B TITLE IV-E, Foster Care Maintenance Payments Program, Payments

1. Question: Under title IV-E, how is the term "foster care maintenance payments"
defined?

Answer: Under title IV-E, the term "foster care maintenance payments" is defined (in section
475(4) of the Social Security Act) as: "...payments to cover the cost of (and the cost of
providing) food, clothing, shelter, daily supervision, school supplies, a child's personal
incidentals, liability insurance with respect to a child and reasonable travel to the child's
home for visitation and reasonable travel for the child to remain in the school in which the
child is enrolled at the time of placement. In the case of institutional care, such term shall
include the reasonable costs of administration and operation of such institution as are
necessarily required to provide the items described in the preceding sentence."

The cost items listed in the first sentence apply equally to family foster care and institutional
foster care. The costs of providing the items may include costs such as local transportation
necessary for either a foster parent or institution to provide the items. However, allowable
costs do not include reimbursement in the nature of salary for the exercise by the foster
family of ordinary parental duties.

The second sentence applies only to institutional foster care. The reasonable costs of
administration and operation necessary to provide the items only for children served under
title IV-E foster care are allowable elements in payments to child care institutions. Since
these costs are limited types of activities and apply only to title IV-E children, the costs of
foster care in institutions will have to be allocated along two lines: (1) the allocation of costs,
for purposes of Federal financial participation (FFP), based on allowable cost items and
activities; and (2) the allocation of costs based on the proportion of children in the institution
receiving foster care under title IV-E for those allowable elements compared to children
whose care is paid under other programs.

The establishment of a cost allocation system for institutions, as well as for the title IV-E
agency itself, is a title IV-E agency-responsibility and is a necessary precursor to the title V-
E agency?s ability to claim FFP for allowable institutional foster care costs.

o Source/Date: ACYF-CB-PA-82-01 (4/30/82) revised 08/31/09
» Legal and Related References: Social Security Act - sections 472, 474 and 475 (4)
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2. Question: Does title IV-E preclude a State agency from passing on to the child title
IV-E funds for his use for his maintenance in an independent living program?

(Deleted 02/25/2011)

3. Question: Please clarify how funds may be disbursed for allowable child care.

Answer: Title IV-E agencies may include the cost of allowable child care in the basic foster
care maintenance payment or may make a separate maintenance payment directly to the
licensed provider. For example, if, in a particular foster family, both parents work, the title V-
E agency may include the cost of child care in the maintenance payment made to that family
or may pay the licensed provider directly. Regardless of the payment method chosen, the
title IV-E agency must be able to provide documentation to verify allowable expenditures.

o Source/Date: Preamble to the Notice of Proposed Rulemaking (63 FR 50058)
(9/18/98); (11/07/19)
e Legal and Related References: 45 CFR 1355.20

4. Question: Federal policy allows a title IV-E agency to include child care for working
foster parents in the title IV-E foster care maintenance payment. Are there any Federal
requirements that prohibit a title IV-E agency from providing child care for working
foster parents in some but not all "political subdivisions™ or jurisdictions?

Answer: No. Nothing in statute or regulation prohibits a title IV-E agency from providing child
care for working parents in some but not all jurisdictions. Daily supervision is one of the
components of a foster care maintenance payment, and licensed child care is an allowable
element of daily supervision in certain circumstances (see the definition of foster care
maintenance payments in 45 CFR 1355.20). A title IV-E agency has the discretion to choose
the way in which it will provide daily supervision, including whether or not to provide child
care in the title IV-E foster care maintenance payment for some or all working foster parents.

e Source/Date: March 1, 2005; November 7, 2019
» Legal and Related References: Social Security Act - section 475(4)(A) and 479B; 45
CFR 1355.20

5. Question: May title IV-E foster care maintenance payments flow through a for-profit
entity to the foster care provider?

Answer: Yes. The Fair Access Foster Care Act of 2005 (Public Law 109-113), which took
effect on November 22, 2005, amended section 472(b) of the Social Security Act to eliminate
the prohibition against making foster care maintenance payments through a for-profit entity.

o Source/Date: 01/29/07
o Legal and Related References: Social Security Act, section 472; Public Law 109-113
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6. Question: May title IV-E eligible children in adoptive homes receive title IV-E foster
care maintenance payments prior to finalization of adoption?

Answer: Prior to the finalization of adoption, title IV-E eligible children in adoptive homes
may receive foster care maintenance payments if the home is licensed for foster care. This
practice is necessary to prevent a gap in medical care and/or support for foster children who
have been placed for adoption but are ineligible for IV-E subsidy until the adoption
assistance agreement is signed.

o Source/Date: ACYF-CB-PIQ-82-01 (1/19/82)
* Legal and Related References: Social Security Act - section 471 and 475

7. Question: May the title IV-E agency claim a title IV-E foster care maintenance
payment for an allowable provider that covers the entire month if a child is temporarily
absent for a portion of the month? For example, the child has run away, goes on a
weekend home visit, or is hospitalized for medical treatment during some part of the
month.

Answer: Yes. The title IV-E agency may provide a full month's title IV-E foster care
maintenance payment to the licensed provider if the brief absence does not exceed 14 days
and the child's placement continues with the same provider. Otherwise, the title IV-E agency
must prorate its claims if the child is absent from the placement for more than a reasonable
brief period.

e Source/Date: 1/29/2007; 11/07/2019
» Legal and Related References: Social Security Act - section 472, 479B

8. Question: Must a title IV-E agency discontinue title IV-E foster care maintenance
payments provided per section 475(8)(B) of the Act for a youth who is age 18 or older
if the title IV-E agency determines that the youth is no longer meeting the education or
employment criteria, or is no longer incapable of meeting any of these criteria due to a
medical condition, as elected by the title IV-E agency?

Answer: Yes. A title IV-E agency must ensure that a youth receiving a title I\V-E foster care
maintenance payment under section 475(8)(B) of the Act meets the education and
employment criteria or is incapable of meeting any of these criteria due to a medical
condition, as elected by the title IV-E agency. Once a title IV-E agency determines that a
youth no longer meets the criteria, the agency must discontinue the title IV-E foster care
maintenance payment for the youth. However, if the youth meets the criteria at a later time,
the title IV-E agency may resume payments to the youth.

e Source/Date: 05/06/2013
* Legal and Related References: Social Security Act ¢, section 475(8)(B); CWPM
Section 8.3A.4 Q/A #1
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9. Question: May a title IV-E agency make title IV-E foster care maintenance payments
directly to a youth age 18 or older who is in a supervised independent living setting
under agency supervision?

Answer: Yes. If the youth is in a supervised independent living setting and there is no actual
provider or other child placing intermediary, the title IV-E agency may pay the foster care
maintenance payment directly to the youth.

o Source/Date: 05/06/2013
» Legal and Related References: ACYF-CB-PI-10-11
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